La pissarra digital
español español    català català  

 

:: La pissarra digital a l'aula de classe: Metodologia de la recerca. Recursos i instruments (18/01/04)

 

1. Metodologia
2. Recursos personals
3. Serveis que s'ofereixen
4. Compromisos del participants
5. Compromisos del coordinador de centre
6. Instruments per a la recollida d'informació

 

:: Metodologia

 

Tots els centres i professors que participin a la investigació rebran una adequada formació tècnica i didàctica, assessorament permanent on-line i materials curriculars de suport. A través de seminaris quatrimestrals i d'un espai telemàtic de comunitat virtual es farà un seguiment de les activitats que es realitzin a cada centre i es demanarà als professors i als estudiants la informació necessària per a l'estudi.

Per a la recollida de la informació s'utilitzaran una multivarietat de tècniques qualitatives i quantitatives: qüestionaris, entrevistes, observació directa...

 

:: Recursos personals: persones implicades

 

A més a més del professorat usuari de la pissarra digital a l'aula hi ha altres persones implicades en tasques de coordinació i seguiment:

- El professorat que utilitzi a l'aula la pissarra digital amb els seus alumnes. A més a més dels professors que participin a la recerca com a integrants d'un centre-3 o un centre-6 adherit a la recerca, es contempla la participació de professors a "títol personal".

- El coordinador de centre. Cada un dels centres que participin a l'estudi amb més de dos equiops de pissarra digital tindrà un coordinador que serà l'interlocutor del centre amb el coordinador territorial.

- L'assessor de centre. Serà un investigador del grup DiM-UAB que proporcionarà (a petició del coordinador de centre o dels propis professors usuaris de la pissarra digital) assessorament tècnic i didàctic sobre la pissarra digital.

- El coordinador territorial de la recerca a cada Comunitat Autònoma, que estarà en contacte amb el director de la recerca i amb el coordinador de cada centre docent que participi a l'estudi.

 

 

:: Serveis que s'ofereixen als centres participants

 

Des del Grup DiM-UAB s'oferiran els següents serveis als centres que col.laborin en aquest estudi:

- Orientaciones para la formación técnico-didáctica del profesorado- Orientacions per a la formació tècnica i didàctica del professorat de cada centre dirigides al coneixement d'aquest sistema tecnològic i el seu possible aprofitament didàctic. Amb la finalitat de recolzar les actuacions formatives al professorat que utilitzi la pissarra digital a l'aula, s'ha dissenyat un model de minicurs introductori de 2/3 hores (per a impartir en una tarda ). El contingut d'aquesta formació inicial inclou:

- Presentació del sistema de la pissarra digital y de les seves possibilitats generals.

- Aspectes tècnics: connexió i desconnexió, navegació a través d'Internet, captura d'imatges i documents, impressió... També es comentarà la "guia tècnica" sobre l'instal.lació i l'ús de la pissarra digital.

- Propostes didàctiques concretes, recollides en una guia propostes didàctiques per a l'ús de la pissarra digital a l'aula.

- Enllaços d'interès. Per a cada assignatura i nivell educatiu es proporcionarà un llistat d'enllaços amb una selecció de pàgines web i altres recursos multimèdia d'interès per a cada assignatura, que els professors podran completar amb les direccions d'altres pàgines web interessants que vagin descobrint.

L'impartició d'aquest minicurs a cada centre estarà a càrrec d'un dels seus professors o de professorat especialitzat designat pels coordinadors de la recerca. En el cas de Catalunya, en els CENTRES-6 els curs l'imparteix el Grup-DiM-UAB. A més a més, trimestralment es realitzarà un seminari de seguiment de l'experimentació (unes 2 h.) a cada centre. Allí on sigui possible, el curs i els seminaris estaran a càrrec del coordinador territorial o de l'assessor de centre.

- Guia tècnica sobre l'instal.lació i l'ús del sistema de la pissarra digital.

- Guia de propostes didàctiques, bones pràctiques per a l'ús de la pissarra digital, un manual amb exemples senzills i innovadors sobre com utilitzar la pissarra digital amb els alumne.

- Recursos curriculars: llistat d'enllaços web a bones pàgines web relacionades amb cada una de les assignatures i altres materials d'interès curricular. Un llistat bàsic de webs d'alt interès educatiu per a cada assignatura i curs de les etapes d'ensenyament obligatori, que permetrà a cada professor començar a usar la pissarra digital al explicar a classe els temes de la seva assignatura.

Aquests recursos s'estan realitzant amb el patrocini del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB, Edebé Digital i Pedagogía Interactiva.

A més a més s'inclouen referències a altres llistats de webs de interès educatiu com: edu365, CNICE, webs docents i top10 del Grup DiM-UAB...

- Assesorament tècnic i pedagògic continu on-line. Un canal telemàtico (vía e-mail), atès per l'assessor de cada centre, estarà permanentment obert per a possibles consultes del professorat sobre l'ús de la pissarra digital.

- Recursos curriculars: llistat d'enllaços web a bones pàgines web relacionades amb cada una de les assignatures i altres materials d'interès curricular. Un llistat bàsic de webs d'alt interès educatiu per a cada assignatura i curs de les etapes d'ensenyament obligatori, que permetrà a cada professor començar a usar la pissarra digital al explicar a classe els temes de la seva assignatura.

- Comunitat virtual de la pissarra digital, que inclou:

- Portal sobre la pissarra digital, on es poden consultar tot tipus d'informacions, notícies, ofertes i recursos sobre la pissarra digital <http://www.peremarques.net/pdigital/es>

- Llista telemàtica d'usuaris de la pissarra digital, que permetconèixer tot el professorat que col.labora en aquest estudi i intercanviar experiències i materials.

- Pannell de webs de provat interès educatiu, recomanats pels professors desprès d'utilitzar-los a clase.

- Pannell d'experiències: relats sobre bones pràctiques realitzades a les aules amb la pissarra digital

- Promoure i assessorar grups de treball col.laboratiu. Proposar als Centres de Professors i Recursos (CPRs) i al Grup DiM-UAB la creació de grups de treball entre professorat de diversos centres, que es plantegin com objectius:

- Transformar materials didàctics tradicionals (apunts, exercicis...) a materials web.

- Desenvolupar noves activitats col.laboratives entre alumnes i professors de diversos centres (revistes escolars, xat, tallers,...).

- Investigar noves metodologies didàctiques a partir de l'ús de la pissarra digital.

- Organització d'una Jornada Estatal de professorat usuari de la pissarra digital al 2005. Punt presencial de trobada i d'intercanvi d'experiències entre els professors que utilitzin aquesta nova tecnologia.

 

:: Compromisos dels participants

 

Els professors dels centres que participin en aquesta experiència accepten els següents compromisos:

- Realitzar cada mes unes 8 sessions de classe amb el suport de la pissarra digital i anotar cada sessió al full resum dactivitats.

- Mantenir periòdics contactes on-line amb la coordinació territorial de l'experiència, o amb l'assessor que s'assigni al centre.

- Assistir als seminaris trimestrals, aportant l' informe global i els full resum de les activitats realitzades, i proporcionar altra informació que consideri rellevant sobre l'ús de la pissarra digital.

- Cada centre designarà una persona com a coordinadora de l'experimentació de la pissarra digital en el centre.

Els professors que participin en la recerca a "títol personal" només es comprometen a realitzar les sessions de classe amb la pissarra digital i trametre periodicament l' informe global, els full resum de les activitats realitzades i altra informació que consideri rellevant.

 

:: Compromisos del coordinador de centre

 

Els coordinadors dels centres que participin en aquesta investigació acepten els següents compromisos:

- Actuar com interlocutors de la coordinació territorial i de la direcció de la investigació, i mantenir periódics contactes amb ells..

- Impulsar l'ús de les pissarres digitals en els centres.

- Assessorar el professorat dels centres en l'ús de les pissarres digitals (aspectes tècnics i didàctics)

- Col.laborar en l'obtenció de tota la informació necessaria per a la investigació: QÜESTIONARIS-PD, entrevistes... Si ho desitgen, els coordinadors de centre podran realitzar en eñ seu centre investigacions complementèries.

 

:: Instruments per a la recollida d'informació

 

La recollida d'informació per a la investigació es realitzarà en diversos entorns i amb múltiples instruments:

- Presencial: entrevistes a professors i estudiants, observació de sessions de classe...

- No presencial: informes globals, fulls resum de les activitats realitzades a classe, qüestionaris...

- El full-resum d'activitats. Permet reunir en un únic document els informes de 5 sesions de classe realitzades amb el suport de la pissarra digital. (Veure el full-resum exemple d'Àngels Rafael Chueca.)

  full resum de les activitats.doc

  Exemple de full-resum d'activitats.doc

- L' informe global de les activitats realitzades per cada professor al llarg d'un quatrimestre. (Veure l'informe global exemple d'Àngels Rafael Chueca.)

 informe global. doc

  Exemple d'informe global.doc

- Els qüestionaris-PD. Permetran recopilar informació rellevant (de professors i d'estudiants) per a la verificació de les hipòtesis de la investigació. (pendents d'elaboració). S'aplicaràal final de la fase d'experimentació de la investigació

 

 

http://www.peremarques.net/pizarra.htm 

Gupo de Trabajo Didáctica y Multimrdia    Universidad Autónoma de Barcelona