La pissarra digital | español català |
:: La pissarra digital a l'aula de classe: Fases de la recerca (16/11/03)
1. Estudis previs
2. Experimentació sistemàtica
3. Elaboració de conclusions i difusió de resultats:: Fase-1: Estudis previs i contactes (2001-2003)
En el bienni 2001-2003 s'han realitzat els següents treballs.
-Estudi inicial sobre l'ús de la pissarra digital a l'aula (2001-2002).. S'ha realitzat una revisió bibliogràfica, i també s'ha contactat amb professors, alumnes, pares i gestors de centres docents que disposen d'aquest sistema tecnològic en alguna de les seves aules, per tal de conèixer la seva opinió al respecte:
- Com utilitzen la pissarra digital a l'aula?
- Quins són els seus punts forts i els seus punts febles?
- Quins canvis propicia en l'actuació docent?
- En quina mesura augmenta la motivació dels estudiants?
- De quina manera milloren els aprenentatges dels estudiants?
- Quina és la millor distribució a l'aula de classe dels elements del sistema?
- Quina formació didàctica i tecnològica necessita el professorat?
- Especificació de bones pràctiques associades a la seva utilització.- Estudi sobre videoprojectors en el mercat. Com el videoprojector és l'element més car del sistema, s'ha realitzat un estudi dels principals proveïdors de projectors electrònics i altres medis alternatius, per tal d'identificar els models i les marques que poden oferir unes prestacions adequades (uns 1700 lúmens...) a un preu ajustat.
- Contactes amb les Conselleries d'Educació. S'han establert contactes amb les Conselleries d'Educació de totes les Comunitats Autònomes del nostre país, amb la finalitat d'informar sobre el projecte i sol.licitar la seva col.laboració: facilitar el contacte amb centres que disposin d'aquesta tecnologia
- Estudi pilot en dos centres-6 de Catalunya (2002-2003). S'ha realitzat un primer estudi sistemàtic sobre les possibilitats pedagògiques de l'utilització de la pissarra digital a l'aula en dos centres que tenen una dotació de 6 pissarres digitals (el CEIP Pere Viver de Terrassa i l'IES Sant Quirze del Vallés), considerant especialment les opinions del professorat i el seu potencial d'innovació pedagògica
:: Fase-2: Experimentació sistemàtica (2003-2006)
En el trienni 2003-2006 es desenvoluparà un estudi sistemàtic de les possibilitats de renovació pedagògica que comporta la disponibilitat de pissarres digitals a les aules dels centres docents.
Com a pla marc d'actuació a cada territori en el seus centres docentes no universitaris, es suggereix la següent planificació:
- Primer cuatrimestre 2003-04 (o cuatrimestre en el que se incorpore el centro a la investigación)
- OCTUBRE. Seminari-1. Sessió de formació i planificació de les activitats mínimes pel quatrimestre. Recepció del document "EXPERIÈNCIES PREVIES en l'ús de la pissarra digital"
- Realització de les activitats per part dels professors. Consultes i assessorament on-line.
- DESEMBRE-GENER. Seminari-2 de seguiment: comentaris sobre les activitats realitzades; anàlisi del nivell d'implicació del centre; planificació de les activitats mínimes pel següent trimestre. Recull del primer INFORME GLOBAL-1 i dels FULLS RESUM de les activitats realitzades amb la pissarra digital.
- Segon quatrimestre 2003-04
- Realització de les activitats per part dels professors. Consultes i assessorament on-line.
- MARÇ-ABRIL. Seminari-3 de seguiment: comentaris sobre les activitats realitzades; valoracions del professorat i dels estudiants (comentaris, qüestionaris...); propostes pel proper curs. Recull de l'INFORME GLOBAL-2 de les activitats realitzades amb la pissarra digital..
- Elaboració de la memòria 2003-2004.
- Primer quatrimestre 2004-05
- OCTUBRE. Seminari-4. Sessió de formació i planificació de les activitats mínimes pel quatrimestre. Recepció del document "EXPERIÈNCIES PREVIES en l'ús de la pissarra digital"
- Realització de les activitats per part dels professors. Consultes i assessorament on-line.
- DESEMBRE-GENER. Seminari-5 de seguiment: comentaris sobre les activitats realitzades; anàlisi del nivell d'implicació del centre; planificació de les activitats mínimes pel següent trimestre. Recull del primer INFORME GLOBAL-3 i dels FULLS RESUM de les activitats realitzades amb la pissarra digital.
- Segon quatrimestre 2004-05
- Realització de les activitats per part dels professors. Consultes i assessorament on-line.
- MARÇ-ABRIL. Seminari-6 de seguiment: comentaris sobre les activitats realitzades; valoracions del professorat i dels estudiants (comentaris, qüestionaris...); propostes pel proper curs. Recull de l'INFORME GLOBAL-4 de les activitats realitzades amb la pissarra digital..
- Elaboració de la memòria 2004-2005.
- Primer quatrimestre 2005-06
- Elaboración definitiva dels QÜESTIONARIS-PD i dels guions pera les entrevistes.
- OCTUBRE. Seminari-7. Sessió de formació i planificació de les activitats mínimes pel quatrimestre. Recepció del document "EXPERIÈNCIES PREVIES en l'ús de la pissarra digital"
- Realització de les activitats per part dels professors. Consultes i assessorament on-line.
- DESEMBRE-GENER. Seminari-8 de seguiment: comentaris sobre les activitats realitzades; anàlisi del nivell d'implicació del centre; planificació de les activitats mínimes pel següent trimestre. Recull del primer INFORME GLOBAL-5 i dels FULLS RESUM de les activitats realitzades amb la pissarra digital.
- Segon quatrimestre 2005-06
- Realització de les activitats per part dels professors. Consultes i assessorament on-line.
- MARÇ-ABRIL. Seminari-9 de seguiment: comentaris sobre les activitats realitzades; valoracions del professorat i dels estudiants (comentaris, qüestionaris...); propostes pel proper curs. Recull de l'INFORME GLOBAL-6 de les activitats realitzades amb la pissarra digital..
- Cumplimentació dels QÜESTIONARIS-PD. Entrevistes...
- Elaboració de la memòria final.
En els primers quatrimestres s'aniran integrant progressivament centres i professors a la investigació, al temps que s'obtenen les primeres dades sobre l'ús de les pissarres digitals.
Els dos darrers quatrimestres (curs 2005-2006) seran els més rellevants per a la recerca, ja que es fara el recull sistemàtic de dades de tots els centres i professors col.laboradors.
:: Fase-3: Elaboració de conclusions i recomanacions. Difusió dels resultats (2006)
A partir de l'anàlisi dels resultats obtinguts, s'elaboraran unes conclusions que esperem corroborin els plantejaments de partida: la pissarra digital indueix una notable i progressiva renovació pedagògica en les pràctiques docents del profesorado i promou millores significatives en els aprenentatges dels estudiants.
A partir de les conclusions, es redactaran les oportunes recomanacions a les Administracions Educatives i es redactarà un complet manual sobre bones pràctiques per a l'aprofitament didàctic de la pissarra digital a l'aula de classe.
Al final del treball s'organitzarà una Jornada o Congrès on es presentaran públicament els resultados de la recerca i els professors que ho desitgin exposaran comunicacions amb les seves experiències.
Pensem que actualment, quan molts centres docents ja tenen una o més aules d'ordinadors, moltes vegades pot resultar més rentable, des de l'òptica de l'eficàcia i l'eficiència docent, la inversió en "pissarres digitals" que no pas la inversió en més aules d'informàtica.
http://www.peremarques.net/pizarra.htm