RECERCATIC: PLA DE TREBALL PREVIST

document base BP
catàleg i fitxa de models TIC /
mapa d'ús
fitxa avaluació BP
avantatges/problemes
qüestionaris
reunió-1+ on-line elaboració/revisió elaboració/revisió . . .
selecció centres . . . . .  
seminari-1 presentació document BP presentació/recull dades-1 . recull dades-1 .
reunió-2 revisió   elaboració/revisió elaboració/revisió .
seminari-2 . recull dades-2 presentació fitxa BP recull dades-2 .
reunió-3 . actualització . actualització elaboració/revisió
seminari-3 . . recull fitxes . presentació qüestionari
reunió-4
comentaris generals sobre la recerca
seminari-4 . . . . recull qüestionaris
procès dades . . resultats . resultats
reunió-5
revisió de la memòria de tot l'estudi

MARC

--- MARÇ (22-3-2006). Primera reunió de l'equip de recerca per ajustar el disseny de la recerca i el pla de treball. Planificació d'una revisió bibliogràfica per a la conceptualització de les "bones pràctiques" i elaboració d'un "primer catàleg" a partir de les propostes dels especialistes. Primeres concrecions d'un model de "fitxa de models didàctics amb suport TIC". Hi participa TOT L'EQUIP (unes 4 h. de reunió i unes 10 de recerca bibliogràfica i elaboració de documents cadascú )

--- FINALS DE MARÇ. Creació del portal web de la recerca on s'organitzarà tota la informació sobre el projecte, i organització d'un entorn telemàtic que facilitarà la comunicació entre els investigadors i entre tots els participants en la recerca (comunitat virtual). Aquest treball el realitzaran PERE MARQUÈS, CARLES DORADO, JAVI VIZUETE, amb el suport d'EMA. La creació dels entorns i posteriorment el seu manteniment al llarg de l'any que durarà la recerca, suposarà moltes hores; no menys de 200 en total)

ABRIL

--- PRINCIPI D'ABRIL. Selecció dels 10 centres participants. Per a cada centre hi participarà un nivell educatiu. Requisits:

- Centres públics i concertats. Es seleccionarà una mostra que representi tots els nivells educatius i diversos àmbits territorials de Catalunya.
- Disposar d'altes dotacions TIC: com a mínim una pissarra digital a totes les aules en un dels seus nivells educatius i ordinadors de suport suficients (aules informàtiques i alguns ordinadors a les aules de classe on el professorat ho demani)
- Que es comprometin un mínim de 15 professors del claustre a participar en els 4/5 seminaris i a experimentar després en el dia a dia l'ús de les infraestructures tecnològiques disponibles.
- Que designin a un dels professors coordinador de la recerca al centre. Aquest professor serà el contacte que tindran els investigadors en el període entre seminaris.
- Estar disposats a col.laborar en l'elaboració d'uns vídeos que mostrin les "bones pràctiques" en l'ús de les TIC als seus centres. Hauran de permetre l'enregistrament en algunes classes i altres actuacions amb les TIC del professorat.

Cada centre tindrà assignat un tutor-investigador del GRUP DIM-UAB que actuarà com a orientador del procés de recerca-acció i proporcionarà la formació didàctico-tecnològica bàsica que necessiti el professorat (o els hi facilitarà l'accés als entorns formatius idonis). Els investigadors-tutors de cada centre faran un primer contacte amb el coordinador dels centres per tal de saber el nom i e-mail dels professors participants i establir la data del primer seminari. Aquestes dades es posaran al portal de la recerca i permetran posar en marxa la comunitat virtual de professors participants.

La coordinació d'aquest procés la faran PERE MARQUES, JOSEP M. SILVA i CARLES GARCÍA (pot suposar unes 20 hores en total). El primer contacte amb els centres i el recull de les dades dels participants ho farà TOT L'EQUIP (cadascú amb el centre que tutoritzi, i pot suposar unes 5 hores cadascú)

--- MITJANS D'ABRIL. PERE MARQUÈS presentarà el "document base sobre bones pràctiques" (que inclourà la conceptualització, factors de potencialitat didàctica i fàctors d'èxit per a la seva aplicació), un primer catàleg de bons models d'ús didàctic de les TIC i una primera proposta de fitxa de models didàctics amb suport TIC. Es farà on-line una revisió i discusió del document base sobre "bones pràctiques" per a TOT L'EQUIP.La dedicació de cadascú: 4 hores.

--- FINALS D'ABRIL. SEMINARI-1 a cada centre. Presentació de la recerca i del professorat. Elaboració del llistat de les utilitzacions que actualment fa el professorat de les TIC en docència (dades pel mapa pràctiques TIC). Comentaris sobre aspectes positius, problemàtiques i possibles solucions. Aportacions dels investigadors-tutors: presentació de la web i la llista telemàtica, revisió del concepte de "bones pràctiques" (document base sobre BP), propostes de noves bones pràctiques a partir del catàleg de bons models d'ús didàctic de les TIC elaborat per l'equip d'investigadors a partir de la revisió bibliogràfica. Es presenta la fitxa de models didàctics amb suport TIC (que es recollirà al seminari-2). Concreció de les actuacions a realitzar en els propers dos mesos per part del professorat i dels resultats esperats. La durada dels seminaris serà d'unes 2 hores. Hi participa TOT L'EQUIP, ja que cada investigador és també tutor d'algun centre. La dedicació de cadascú: 6 hores.

MAIG

--- MAIG (16-5-2006). Segona reunió de l'equip de recerca. Nova revisió del document base sobre bones pràctiques. Comentaris sobre els seminaris realitzats. Elaboració d'un mapa de les pràctiques actuals en l'ús de les TIC dels centres participants, amb inclusió dels avantatges i problemàtiques que han esmentat els professors. Actualització del catàleg de bons models d'ús didàctic de les TIC. Ajust i concreció final de l'instrument: fitxa de catalogació i anàlisi de bones pràctiques. Hi participa TOT L'EQUIP (unes 4 h. de reunió i unes 4 hores més de gestió d'informació i elaboració de documents cadascú )

JUNY

--- FINAL DE JUNY. SEMINARI-2 a cada centre. Comentaris dels professors sobre aspectes positius i problemàtiques referits a les pràctiques d'integració de les TIC que han realitzat els dos darrers mesos. Comparació entre resultats obtinguts i resultats esperats. Recull de la fitxa de bon models d'ús de les TIC que s'utilitzen o es pensen utilitzar el proper curs. Aportacions dels investigadors-tutors: presentació de la fitxa de catalogació i anàlisi de bones pràctiques (en el proper seminari la retornaran emplenada). La durada dels seminaris serà d'unes 2 hores. Hi participa TOT L'EQUIP. La dedicació de cadascú pot ser d'un total de 6 hores.

--- PRINCIPI DE JULIOL (es va passar al 7-9-2006). Tercera reunió de l'equip de recerca. Comentaris sobre els seminaris realitzats. Actualització del mapa de les pràctiques actuals en l'ús de les TIC dels centres participants, amb inclusió dels avantatges i problemàtiques que han esmentat els professors. Preparació d'un qüestionari dels professors (per a recollir al final de la recerca les opinions del professorat sobre les millores obtingudes i les utilitzacions de les TIC que valoren més) i d'un qüestionari dels alumnes. (per a recollir la seva opinió sobre l'ús de les TIC que han fet a les activitats de classe). Els qüestionaris seran tancats, amb algun camp obert d'observacions. Hi participa TOT L'EQUIP (unes 4 h. de reunió i unes 4 hores més de gestió d'informació i elaboració de documents cadascú )

SETEMBRE

--- SETEMBRE. Els investigadors-tutors de centre es posaran en contacte amb els coordinadors de centre per tal de saber si ja es posa en marxa la continuació de la recerca, i el professorat té presents les actuacions fixades al seminari-2 pels propers dos mesos. En cas de necessitat es podria convocar un seminari extraordinari. Hi participa TOT L'EQUIP. La dedicació de cadascú pot ser d'un total de 3 hores

--- SETEMBRE-MARÇ. Elaboració d'una col.lecció de vídeos que mostrin les més bones pràctiques en l'ús de les TIC en els processos d'ensenyament i aprenentatge i en la gestió dels centres. Els realitzaran CARLES DORADO i MERCÈ FOGUET amb la col.laboració dels 10 centres de la recerca i el suport del BECARI. L'elaboració de 6 vídeos d'uns pocs minuts pot suposar unes 300 hores.

NOVEMBRE

--- FINAL DE NOVEMBRE. SEMINARI-3 a cada centre. Comentaris dels professors sobre aspectes positius i problemàtiques referits a les pràctiques d'integració de les TIC que han realitzat els dos darrers mesos. Comparació entre resultats obtinguts i resultats esperats.Es comentaran i recolliran les fitxes de catalogació i avaluació de bones pràctiques. Els investigadors presentaran i repartiran els qüestionaris de professors i d'alumnes, que es recolliran en el seminari-4. La durada dels seminaris serà d'unes 2 hores. Hi participa TOT L'EQUIP. La dedicació de cadascú pot ser d'un total de 6 hores.

GENER

--- GENER (5-1-2007). Quarta reunió de l'equip de recerca. Comentaris sobre els seminaris realitzats. Hi participa TOT L'EQUIP (unes 4 h. de reunió i unes 4 hores més de gestió d'informació i elaboració de documents cadascú )

FEBRER

--- FEBRER. SEMINARI-4 a cada centre. Comentaris dels professors sobre les pràctiques d'integració de les TIC que han realitzat els dos darrers mesos. Comparació entre resultats obtinguts i resultats esperats. Recull i comentari dels qüestionaris de professors i d'alumnes. Valoració del treball realitzat al llarg de la recerca. La durada dels seminaris serà d'unes 2 hores. Hi participa TOT L'EQUIP. La dedicació de cadascú pot ser d'un total de 6 hores.

MARÇ

--- MARÇ. Procés de dades i elaboració de la memòria. Tota la informació i productes significatius de la recerca es posaran al portal de la recerca. Realitzaran aquest treball MERCÈ JARIOT, MARIA DOMINGO, ALEJANDRA BOSCO, PERE MARQUÈS amb el suport del BECARI. Pot suposar un total de 200 hores.

--- FINAL DE MARÇ. Cinquena reunió de l'equip de recerca. Comentaris sobre els seminaris realitzats.Valoració global del treball realitzat. Valoració i ajustaments a la memòria. Hi participa TOT L'EQUIP (unes 4 h. de reunió i unes 4 hores més de gestió d'informació i elaboració de documents

--- ABRIL. Lliurament de la memòria al DURSI

ELS CENTRES PILOT EPSON y SANTILLANA EN RED... seguiran la recerca fins el mes de maig i aquests últims lliuraran també un informe-memòria específic sobre com han utilitzat els professors els recursos on-line de "Santillana en Red" amb els seus alumnes i quina és la seva valoració sobre l'eficàcia didàctica obtinguda.