RECERCATIC-2006: CATÀLEG DE MODELS D'ÚS DIDÀCTIC DE LES TIC

ELS 4 MOMENTS DE L'ACTUACIÓ DEL PROFESSORAT

Els 4 moments clau de l'actuació docent, en el que la utilització de les TIC pot aportar avantatges, són els següents:

- Fase pre-activa: planificació, creació de materials didàctics...
- Fase d'execució i avaluació de les activitats d'ensenyament i aprenentatge amb els alumnes: explicacions, autonomia de treball de l'alumne, interaccions...
- Fase post-activa: tutoría, gestions administratives
- Formació continuada: lectures, cursos, jornades, col.laboració en recerques...

En aquest document es presenten una sèrie de models d'ús didàctic de les TIC a partir dels quals es poden desenvolupar en els diversos nivells educatius activitats d'aprenentatge que constitueixin bones pràctiques didàctiques seguint les orientacions del document base de bones pràctiques.

LES INFRAESTRUCTURES DELS CENTRES

S'han realitzat ja bastants estudis sobre les infraestructures tecnològiques necessàries avui en dia en els centres docents per tal de poder donar resposta a les noves exigències formatives de la societat de la informació i per aprofitar les potencialitats comunicatives i per a la gestió i difusió del coneixement i de la informació en els processos d'ensenyament/aprenentatge. Així es considera la conveniència de que els centres progressivament disposin dels següents elements tecnològics:

- Pissarra digital (ordinador + videoprojector) a totes les aules de classe
- Diversos ordinadors a l'aula de classe. Segons les circumstàncies es consideren diverses dotacions possibles : un ordinador com a "racó de l'ordinador", alguns ordinadors per a poder realitzar treballs en grups, o disposar d'un ordinadors (fix o mòbil) per a cada alumne
- Aules d'informàtica, per a l'alfabetització digital de l'alumnat, activitats de reforç i realització de treballs autònoms i en grup amb suport TIC
- Biblioteca i sales multiús (que es puguin utilitzar per a l'estudi autònom, classe, seminari...) amb diversos ordinadors i accessos a Internet.
- Intranet /plataforma e-centre, que ofereixi serveis de disc virtual, web de centre i webs docents, fòrums, e-mail i web per a tots...
- Ordinadors en els despatxos del professorat, secretaria...

A partir de la disponibilitat d'aquestes infraestructures podem considerar 7entorns tecnològics bàsics d'utilització didàctica de les TIC:

- Entorn pissarra digital (a l'aula de classe, sala multiús, aula d'informàtica...): utilització de les TIC per a compartir informació, comentar-la i debatir-la amb tot el grup i el professor

- Alguns ordinadors de suport a l'aula:

- Entorn racó de classe: ús de l'ordinador per que algun alumne realitzi treballs puntuals (exercicis interactius, cerca d'informació a Internet, redactar i composar un treball) mentre el grup classe fa un altra tasca.
- Entorn treball en grup (mínim un ordinador per a cada 3 o 4 alumnes a l'aula de classe, sala multiús...): utilització dels ordinadors en grups per a realitzar treballs col.laboratius

- Ordinadors per a tots els alumnes de classe (ordinador individual o per parelles):

- Entorn de treball a l'aula de classe ( ordinadors fixos o mòvils): suposa que cada alumne o parella d'alumnes pugui disposar d'un ordinador per a realitzar diversos treballs
-
Entorn de treball a l'aula informàtica: idem.

- Entorn de treball personal de l'estudiant (a casa, disposen d'ordinador i Internet a casa)

- Entorn de treball personal de professor (al seu despatx, a casa...)

MODELS D'UTILITZACIÓ DIDÁCTICA DE LES TIC PER A CADA SISTEMA TECNOLÒGIC

Els centres que participaran en aquest estudi, disposen d'infraestructures informàtiques que permeten el treball amb els alumnes amb tots o quasi tots aquests entorns tecnològics. Suposem també que es disposa d'una INTRANET ESCOLAR i connexió a INTERNET a tots els ordinadors.

Un dels objectius de la recerca serà identificar "bones practiques" per a cada un d'aquests models que es recullen en el següent catàleg de models d'utilització didàctica d'aquestes infraestructures:

- Usos de la pissarra digital a l'aula de classe. Els estudiants poden presentar i sotmetre a consideració del professor i de tota la classe les seves feines, buscar i comentar públicament materials d'Internet i intervenir més en classe amb preguntes i observacions. Els professors, a més de dirigir el desenvolupament de les classes també poden reforçar les seves explicacions, explicar i corregir col·lectivament els exercicis, fer preguntes i realitzar avaluacions formatives dels seus alumnes...

El professorat i els estudiants poden projectar i compartir amb tota la classe qualsevol informació que escriguin amb el teclat (esquemes, operacions...), que dibuixin amb un ratolí, tauleta gràfica o programa de dibuix, que capturin amb una webcam, que tinguin en un pendrive o al seu disc virtual de la intranet, o que seleccionin a Internet. A més dels avantatges que comporta no usar guix, disposar de més lletres i colors, retocar i moure textos... el contingut d'aquesta pissarra (un arxiu de l'editor de textos) pot emmagatzemar-se en el disc i utilitzar-se en futures classes, imprimir-se per repartir còpies en paper o enviar-se per correu electrònic a alumnes absents.

El "plus" de la pissarres digitals interactives. Quan es disposa d'una PDI resultarà encara més fàcil escriure, dibuixar, combinar i moure imatges, subratllar, navegar per Internet… amb un llapis electrònic des de la propia pissarra interactiva. I si si es tracta d'una PDI mòbil (inclou una tauleta interactiva o un tablet-PC), es podrà traslladar la tauleta i fer tot això també des de qualsevol lloc de la classe.

- El professor explica amb la PD i fa participar als estudiants amb preguntes, amb el que realitza també una avaluació formativa d'alguns alumnes.
- Els alumnes il·lustren les explicacions del professor. Després de l'explicació del professor, alguns alumnes poden presentar i comentar amb la PD animacions, imatges, vídeos... relacionats amb el tema, que hauran buscat a Internet i en les plataformes de continguts.
- La caixa sàvia en classe. Amb l'ajuda dels cercadors i la PD en qualsevol moment es poden ampliar les informacions o indagar sobre nous aspectes que sorgeixin espontàniament en la classe. El professor o els alumnes buscaran la informació i la comentaran al grup.
- Els estudiants presenten les seves feines amb la PD en classe, en format d'esquemes o presentació multimèdia, que hauran realitzat de manera individual o en grup per encàrrec del professor. El que presenta cada grup serveix de repàs per a tots els altres (així es podria repassar tota l'assignatura) i facilita la participació dels qui vulguin corregir o afegir-hi coses Es fomenta l'expressió oral i l'argumentació. El professor pot ampliar aspectes, i corregir i valorar públicament els treballs.
- Realització d'exercicis i debats "entre tots" en classe. Es projecten activitats interactives de les plataformes de continguts en xarxa i va fent intervenir als estudiants perquè les realitzin. També es pot dividir la classe en grups i demanar a cadascun que busqui una solució, que es verificarà després quan s'introdueixi en la PD
- Correcció "entre tots" d'exercicis en classe. El professor (o els propis estudiants per indicació del professor) poden presentar i comentar els exercicis (anglès, matemàtiques...) que hagin realitzat en format digital (document de text, presentació multimèdia o programa d'exercitació específic) o en paper si la PD disposa de webcam per projectar documents. Tots poden intervenir exposant els seus dubtes, idees i objeccions.
- L'actualitat entra en les aules. Projectant les imatges de les notícies dels diaris digitals, es poden comentar temes d'actualitat relacionats amb l'assignatura (una opció és que cada dia un parell d'alumnes seleccioni una notícia), debatre sobre conflictes, jutjar i explicitar valors, considerar la diversitat multicultural... Es poden consultar altres periòdics (no sempre coincidents, en altres llengües) i també ampliar conceptes a Internet.
- Les síntesis de la PD. Una forma de fer la classe quan s'introdueix una nova temàtica consisteix que el professor, després d'una introducció, vagi preguntant als estudiants sobre els principals aspectes del nou tema, amb la finalitat de conèixer els seus coneixements previs i anar construint entre tots els principals conceptes i relacions. A partir d'aquests diàlegs, i de la informació aportada per professor i estudiants, se n'anirà dictant a un alumne "relator" (que té el teclat de la PD) un esquema sintètic del tema.
- Videoconferències en classe (i ús d'altres sistemes d'intercomunicació) . La PD facilita que tota la classe pugui veure i participar en les comunicacions per correu electrònic, xat o videoconferència amb estudiants d'altres centres amb els quals es col·labori en projectes, professors, familiars, experts o altres persones significatives de qualsevol lloc del món.

- El racó de l'ordinador. Un ordinador a l'aula de classe serà com una finestra oberta al món que els estudiants i el professor, individualment o en petit grup, podran utilitzar com a font d'informació i aprenentatge (consultes a Internet o a les plataformes de continguts en xarxa) i canal de comunicació (correu electrònic, xat) quan ho precisin. També servirà per elaborar algun document, digitalitzar imatges, imprimir, etc..

- Escriptori i punt de documentació i comunicació amb accés a Internet i a la plataforma de i-centre, per obtenir informació, comunicar-se amb altres o acabar d'elaborar algun treball.
- Exercicis de recuperació "a la carta". El professor pot encarregar a alguns alumnes que individualment o per parelles vagin realitzant en el racó de l'ordinador determinats exercicis de les plataformes de continguts en línia....
- El diari de classe. Amb un ordinador en classe, i generalment sota la direcció del professor de Llengua, resultarà més fàcil que els estudiants vagin omplint les diverses seccions del diari o butlletí amb les seves contribucions (com redactors). Aquestes aportacions després seran revisades per l'equip de redacció.
- La bitàcola (o web) de classe. Cada dia una parella d'alumnes pot redactar en una weblog una crònica del dia, descrivint les principals activitats realitzades i les tasques encarregades per als pròxims dies. També poden anar col·locant enllaços a bones webs educatives i els millors treballs realitzats en classe.

- Ús dels ordinadors en grups. Es requereix un aula que disposi d'un ordinador amb connexió a Internet per a cada 3 o 5 alumnes. En elles els estudiants, organitzats en grups, podran realitzar activitats col.laboratives amb suport TIC, moltes d'elles aplicables a qualsevol assignatura i curs (especialment a partir de 2º cicle de primària). Els professors, a més de dirigir el desenvolupament de les classes i assessorar de manera individualitzada als integrants dels grups, poden realitzar avaluacions formatives dels seus alumnes. També es poden organitzar racons d'activitat.

- Treballs en grup col.laboratiu al centre. Els estudiants poden realitzar en grup projectes, investigacions, exercicis..., aprofitant els recursos TIC del centre (ordinadors, plataformes de continguts en xarxa, altres recursos d'Internet...) i comptant quan ho requereixin amb l'assessorament del professor, que farà un seguiment dels seus aprenentatges. Alguns d'aquests treballs poden ser interdisciplinaris. La correcció es pot fer posteriorment de manera col·lectiva mitjançant presentacions dels grups amb la PD.
- Deures en grup amb suport TIC. Es pot encarregar als estudiants que realitzin treballs col.laboratius en horari extraescolar, en les aules informàtiques del centre (si és possible) o a casa seva; en aquest últim cas deu preveure's que en cada grup hagi almenys un alumne que disposi d'ordinador a casa i s'ofereixi per a acollir als seus companys. També es pot incentivar l'ús dels sistemes de missatgeria instantània i de pissarra virtual de la plataforma de i-centre..

- Ús individual/per parelles dels ordinadors. Les activitats que es proposen, moltes d'elles aplicables a qualsevol assignatura i curs (especialment a partir de 2º cicle de primària), es realitzaran en un aula que disposi d'un ordinador o tablet-PC per a cada alumne (o parella). En elles els estudiants poden realitzar activitats individuals (o en parella) de desenvolupament de treballs, estudi personal (ús del CD-llibre) i autoavaluació amb suport de l'ordinador i Internet.També poden interactuar i compartir materials en línia amb els companys i el professor. Els professors, a més de dirigir el desenvolupament de les classes i assessorar de manera individualitzada als estudiants, poden realitzar avaluacions formatives o sumatives dels seus alumnes.

- El quadern digital personal (es requereix ordinador o tablet-PC personal). Els estudiants usen l'ordinador com un quadern amb el qual prenen notes, preparen treballs textuals o multimèdia...i que a més els permet connectar-se a Internet i buscar informació a Internet, realitzar exercicis autocorrectius de les plataformes de continguts, comunicar-se amb els seus companys... Des de la plataforma de i-centre poden: accedir al seu disc virtual per guardar i recuperar les seves feines personals o grupals, participar en fòrums virtuals del centre, portar la seva agenda personal i el control de tasques pendents …
- La weblog de l'estudiant. Cada estudiants pot tenir la seva pròpia weblog, en què a més de la seva presentació vagi escrivint les seves impressions davant determinats esdeveniments i altres encàrrecs que rebi del professor, enllaços que troba interessants, etc. El professor animarà que els estudiants facin visites a les [weblogs] dels companys deixant allà els seus comentaris, i periòdicament les revisarà.
- Exercicis "a mida" d'ampliació, reforç o avaluació (tractament de la diversitat). El professor encarregarà de manera personalitzada a cadascun dels seus alumnes (o en alguns casos a tots el mateix) la realització de determinats exercicis de les plataformes de continguts o d'Internet: programes tutorials i d'exercitació per avaluar i reforçar aprenentatges, revisió de determinades pàgines web per ampliar coneixements... Alguns d'aquests exercicis poden ser autocorrectius i el propi alumne (o la mateixa plataforma) informarà al professor dels seus resultats; altres requeriran l'entrega d'una feina per part de l'estudiant i la seva posterior correcció per part del professor. Si ho creu oportú mostrarà primer a tota la classe amb la PD els recursos que després hauran d'utilitzar els estudiants
- Avaluació individual de tot el grup amb programes tipus test. Quan el professor ho cregui oportú, pot preparar un test de preguntes d'autoavaluació (per exemple amb el programa Multigestor Windows o el generador de test de les plataformes de continguts) i passar-ho individualment a tots els alumnes a l'aula informàtica. Aquest tipus de programes corregeix automàticament els exercicis i elaboren un registre amb l'activitat realitzada per cada estudiant i una estimació de la nota.
- Debats i fòrums virtuals entre tot el grup. El professor pot organitzar debats virtuals en els fòrums de la plataforma de i-centre, en els que els estudiants hauran de participar durant un període de temps determinat.
- Ensenyament a tot el grup del maneig de simuladors i programes informàtics. Si es disposa d'una pissarra digital i un ordinador per a cada alumne, el formador pot anar mostrant a través de la PD el resultat es la seva interacció amb el programa objecte d'aprenentatge mentre invita als estudiants a repetir aquestes accions davant el seu ordinador i comprovin que obtenen els mateixos resultats. Després, els estudiants podran seguir investigant pel seu compte.

- Entorn de treball personal de l'estudiant (a casa, si disposa d'ordinador i Internet a casa)

- Treballs virtuals en grup col.laboratiu.
- Consultes virtuals als companys
- Tutories virtuals amb le professorat

- Entorn de treball personal del professor (al seu despatx, a casa...)

Al llarg de la recerca s'aplicaran i es valoraran aquestes propostes i d'altres que ja es vinguin realitzant en els centres o que siguin suggerides pels rofessors i investigadors participants.