BONES PRÀCTIQUES DOCENTS

©Pere Marquès Graells i els integrants de la recerca DURSI-ARIE10045 (última revisión: 6/04/07 )

Els investigadors de la recerca DURSI-ARIE10045 son: Aejandra Bosco, Roberto Canales, Pilar Casals, Maria Domingo, Carlos Dorado, Mercè Foguet, Carles García, Mercè Jariot, Fede Luque, José Manuel López, Pere Marquès, Maria Morales, Toni Romero, Noemí Santiveri, Josep Maria Silva, Javi Vizuete

Departamento de Pedagogía Aplicada, Facultad de Educación, UAB

conceptualització - com fer bones pràctiques? - potencialitat didàctica - factors d'èxit - PP Maria - PP Fede


CONCEPTUALITZACIÓ

Entendrem per bones pràctiques docents les intervencions docents que faciliten el desenvolupament d'activitats d'ensenyament i aprenentatge en un context concret amb un alt nivell d'eficàcia (assoliment dels objectius educatius previstos) i d'eficiència (amb un ús raonable de temps, esforç i altres recursos)

En qualsevol cas, les bones pràctiques, que suposen un bon saber fer pedagògic i didàctic, exigeixen:

- Atenció al context. Les persones sempre tractem d'adaptar-nos al nostre entorn, i això constitueix un poderós motor d'aprenentatges
- Consideració de les característiques grupals i individuals dels estudiants: coneixements, interessos, estils cognitius... (avaluació inicial)
- Definició prèvia dels objectius a assolir (fets/conceptes, procediments, actituds) i selecció i seqüenciació dels continguts que es tractaran
- Coneixement de diversos recursos educatius aplicables, i selecció i preparació dels que es considerin més adequats (segons objectius, continguts, característiques dels estudiants, context...)
- Disseny d'una estratègia didàctica que consideri la realització d'activitats d'aprenentatge d'alta potencialitat didàctica amb metodologies de treball actives (que permetin "aprendre fent"); aquestes activitats han de promoure unes interaccions (entre els estudiants i l'entorn) generadores dels aprenentatges que es pretenen.
- Organització d'un sistema d'avaluació formativa que permeti copsar els aprenentatges que realitzen els estudiants i reorientar-los quan calgui. Pot convenir també fer una avaluació final sumativa.
- La reflexió del procés realitzat, dels resultats obtinguts i dels possibles canvis a realitzar per a millorar l'actuació en properes ocasions. En definitiva seran el professorat (i l'alumnat) els que valoraran els resultats obtinguts i jutjaran la "bondat" de l'activitat realitzada. Reflexió sobre l'activitat docent.
- Replantejament de l'activitat d'ensenyament/aprenentatge per a la propera vegada que es vagi a aplicar

Entenem per bones pràctiques docents amb suport TIC les bones pràctiques docents en les que s'utilitzen (entre d'altres recursos) les TIC. Les potencialitats dels recursos NTIC, utilitzats amb eficiència, poden facilitar el desenvolupament dels processos d'ensenyament i aprenentatge, agilitzar les tasques docents i proporcionar millors nivells d'aprenentatge (més profunditat, més significabilitat, més transferibilitat, més aprenentatges col.laterals...) als estudiants.

COM FER BONES PRÀCTIQUES DIDÀCTIQUES EN GENERAL

En definitiva el potencial de les bones pràctiques està en les activitats d'aprenentatge que desenvoluparan els estudiants. Els principals aspectes a considerar per al disseny, desenvolupament i avaluació de les bones activitats d'aprenentatge són els següents:

- Disseny de les activitats d'aprenentatge. Com s'ha dit cal dissenyar activitats adequades als alumnes i als recursos disponibles en el context, que puguin facilitar el coneixement dels continguts i l'assoliment dels objectius previstos. I fer-ne una avaluació.

- Considerar la realitat sociocultural dels alumnes i la seva diversitat (coneixements previs, interessos..), per tal que les activitats els hi resultin significatives i les puguin relacionar amb les seves experiències per construir nous coneixements (aprenentatge constructiu i situat).
- Dissenyar activitats aplicatives i creatives (el creixement personal sempre implica innovació).
- Dissenyar activitats que facilitin el record, la transferència i la generalització d'aprenentatges.
- A través de les activitats promoure el desenvolupament de l'autonomia i la capacitat d'autorregulació dels aprenentatges per part dels estudiants.
- Alternar activitats de treball individual amb activitats en grups cooperatius (on fins i tot l’avaluació de cada alumne pugui dependre dels resultats del grup.

- Preveure l'organització de l'aula: l'espai, l'ús dels recursos didàctics, els agrupaments dels estudiants, el temps
- Conèixer bé els recursos o programes que s'utilitzaran.
- Considerar possibles suports tecnològics que aportin clars avantatges. Les TIC faciliten: informació, canals de comunicació i eines pel procès de la informació. (ATENCIÓ: abans d'anar a l'aula informàtica verificar que els ordinadors i el software estan a punt.

- Desenvolupament de les activitats. És el moment més important. En definitiva és quan desenvolupen les activitats quan aprenen... o no.

- Estimular l'atenció i la motivació. Al presentar activitats als alumnes, activar la seva curiositat: presentar informació nova, sorprenent, aparentment incongruent; presentar situacions problemàtiques...
- Activar coneixements previs rellevants, posar-los en dubte...
- Informar dels objectius d'aprenentatge i de la seva rellevància instrumental i com a valor del coneixement per si mateix (imprescindible si volem que els alumnes s'impliquin en els seus aprenentatges i es sentin responsables). Relacionar-ho amb altres coneixements previs...
- Controlar els agrupaments. Quan treballen dos o més estudiants junts en una activitat (o davant d'un ordinador) cal vigilar quins grups es formen.
- Orientar l’atenció dels alumnes cap al procés del treball, no només als resultats; fer-los raonar davants de els seves preguntes i errors.
- Proporcionar l'assessorament necessari als estudiants quan calgui, fer un seguiment de les seves activitats.
- Incentivar els processos metacognitius dels alumnes.

- Avaluació de les activitats. Si no fem una avaluació de l'activitat, no saben si han après o no.

- Autoavaluació. Preveure que els estudiants puguin controlar els seus aprenentatges
- Que els alumnes vegin l'avaluació com una ocasió per aprendre.
- Tutoritzar. Corregir el treball a l'alumne i valorar amb ell el procés que ha seguit i el què ha après.

INDICADORS DE LA POTENCIALITAT DIDÀCTICA DE LES BONES PRÀCTIQUES DOCENTS

Amb independència del possible ús de recursos multimèdia, no totes les "bones pràctiques" tindran la mateixa potencialitat didàctica. Els indicadors de la potencialitat didàctica de les bones pràctiques són indicadors la presència dels quals augmenta la probabilitat d'eficàcia i eficiència de les activitats d'aprenentatge. La seva presència pot ser més o menys significativa en cada cas, però sempre resulta positiva. En destaquem els següents:

- Indicadors relacionats amb el disseny de l'activitat

1.- Integració de les activitats en el context educatiu (inserció curricular, no actuació aïllada)
2.- Caire globalitzador i/o transversal de les activitats.
3.- Tractament de la diversitat: en els continguts, en les estratègies d'actuació possibles de l'estudiant davant l'activitat, en les tasques a realitzar...
4.- Promoure l'ús de diversos recursos de suport: llibres, vídeos, multimèdia...
5.- Promoure l'ús de les TIC com a instrument cognitiu (recerca d'informació, comunicació, procés de la informació)

- Indicadors relacionats amb les accions que estan previstes realitzin els estudiants i el professorat durant l'activitat

6.- Promoure el desenvolupament d'activitats cognitives de nivell superior (no només memorístiques, associatives...): anàlisi, síntesis, deducció, planificació...
7.- Promoure el treball autònom del l'estudiant i el desenvolupament d'estratègies d'autoaprenentatge (cerca d'informació, reflexió individual, autoavaluació, ...).
8.- Promoure els processos metacognitius de l'alumnat i cultivar hàbits de perseverància, superació....
9.- Caire creatiu (que promogui el pensament divergent) i/o aplicatiu de les activitats en situacions de la vida diària.
10.- Propiciar el desenvolupament d'habilitats socials, interrelacions entre iguals, treball cooperatiu, reflexió en grup...
11.- Suposar canvis en el tradicional rol transmissor del professorat i receptor de l'alumnat.
12.- Intervenció de diversos professors i/o alumnes de diversos centres.

- Indicadors relacionats amb l'avaluació de l'activitat i tasques posteriors

13.- Proporcionar mitjans d'autoavaluació als estudiants.
14.- Contemplar l'avaluació formativa per part del professorat al llarg de l'activitat (seguiment i tutorització).

FACTORS D'ÈXIT (factors que faciliten la realització de bones pràctiques docents en un centre)

Les "bones pràctiques docents" es realitzen sempre en un context determinat en el que poden estar més o menys presents determinats factors "catalitzadors" de les energies dels estudiants i professors. Alguns d'aquests factors que faciliten el desenvolupament de "bones pràctiques" són:

- Factors que depenen dels alumnes.

- Moderada diversitat de l'alumnat (característiques, interessos, coneixements previs...)

- Factors que depenen del centre. Sense recursos adequats, no es pot treballar bé.

- Adequades infrastructures físiques i TIC: pissarres digitals i algun ordinador de suport a les aules de classe, aules informàtiques...
- Manteniment dels recursos: ordinadors, biblioteca... que tot estigui a punt i funcioni.
-
Disposar de recursos curriculars: biblioteca, vídeos, materials multimèdia...
- Organització i cultura del centre: PEC, PCC...
- Presència de les TIC a la cultura del centre: al PEC, existència de la coordinació (o departament) d'informàtica...
- Actitud positiva de l'equip directiu i del claustre

- Factors que depenen del professorat. Sense una formació adequada no es pot treballar. Sense motivació, no hi ha innovació.

- Adequada formació pedagògica del professorat: procés d'aprenentatge, models d'activitats d'ensenyament/aprenentatge...
- Adequada formació tècnica en l'ús de les TIC del professorat.
- Habilitat didàctica del professorat en el disseny i gestió d'intervencions formatives contextualitzades (que doni resposta a les necessitats dels seus alumnes).
- Que el professorat conegui els recursos curriculars disponibles al seu abast
.
- Motivació del professorat i actitud innovadora.

- Factors relacionats amb l'Administració Educativa.

- Actuacions de l'Administració Educativa: incentius, plans de formació, suport, seguiment...
- Possibilitat de disposar d'assessorament: especialistes temàtics, de la universitat...

El problema de la transferibilitat de les bones pràctiques. Identificada una "bona pràctica" en un context determinat, la seva transferibilitat a altres contextos no sempre resultarà exitosa perquè poden faltar alguns d'aquests factors catalitzadors.

FONTS D'INFORMACIÓ