La pissarra digital ( 3/03/06 )
español español    català català  

 

La investigació
Finalitats
Objectius i hipòtesis
Àmbit territorial
Metodologia
Recursos personals
Serveis que s'ofereixen
Compromisos del participants
Instruments per a la recollida d'informació
Fase d'estudis previs i contactes
Fase d'experimentació sistemàtica
Professorat que ha participat

 

:: La investigació

 

La investigació I+D+I sobre l'ús de "la pissarra digital a l'aula de classe" pretén impulsar la innovació pedagògica a tots els nivells educatius i aprofundir en el coneixement de les millores què en els processos d'ensenyament i aprenentatge pot proporcionar la implantació generalitzada d'aquest sistema tecnològic a les aules de classe.

L' estudi, que compta con el suport de la SGTI del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i de les Conselleries d'Educació d'Aragón, Balears, Castilla-La Mancha i La Rioja, es coordina des del grup DIM-UAB (Didàctica i Multimèdia) de la Universitat Autònoma de Barcelona. <http://dewey.uab.es/pmarques/dim

Diverses institucions i empreses (Edebé digital, Pedagogia Interactiva, AV&D, ArtiGraf...) patrocinen l'elaboració de materials didàctics, recursos educatius de suport i actuacions de formació.

 

 

:: Finalitats

 

La investigació de "la pissarra digital a l'aula de classe" té les següents finalitats:

1. Impulsar la innovació pedagògica en tots els nivells educatius amb l'ús de la pissarra digital (ordinador + Internet + videoprojector) a les aules de classe

2. Aprofundir en el coneixement de les millores què en els processos d'ensenyament i aprenentatge pot proporcionar la implantació generalitzada d'aquest sistema tecnològic a les aules de classe, obtenint respostes a les següents preguntes:

:: En quina mesura les pissarres digitals són ben acceptades per TOT el professorat? TOTS els professors (que les tenen a la seva aula de classe o bé en equips móvils o en aules de recursos) les troben útils i les utilitzen? En quines circumstàncies?

:: L'utilització de les pissarres digitals indueix una progressiva i significativa renovació dels mètodes docents? En quines circumstàncies? De quina manra?

:: Amb la utilització de les pissarres digitals es pot assolir una millora significativa en els aprenentatges dels estudiants? En quines circumstàncies? Per què?

:: Quina formació didàctico-tecnològica cal proporcionar al professorat per tal que pugui aprofitar les possibilitats didàctiques que ofereix aquests sistema tecnològic?

:: Quins són els punts forts del sistema?

:: Quins són els punts febles del sistema?

:: Hi ha bones pràctiques en l'ús de la PD que puguin ser fàcilment transferibles a altres centres?

:: Amb l'ús de la pissarra digital i determinades metodologies docents, s'assoleix una reducció significativa del fracàs escolar?

:: Les millores en els aprenentatges dels estudiants que s'obtenen amb l'ús de les pissarres digitals justifiquen la inversió?

:: Quines són les pàgines web de recursos que resulten més útils a profesors i estudiants?

 

:: Objectius i hipòtesis

 

D'acord amb aquestes intencions, les principals finalitats d'aquesta investigació i les hipòtesis associades que es tractarà de demostrar a partir de l'experimentació de les possibilitats de la pissarra digital en múltiples contextos educatius són les següents:

OO.- Impulsar la innovació pedagògica en tots els nivells educatius mitjançant un progressiu canvi metodològic de TOT el professorat induït a partir de l'aprofitament dels avantatges que proporciona aquests sistema tecnològic

H0.1.- La implantació de la pissarra digital a les aules de classe indueix una progressiva innovació de les pràctiques docents que facilita una millora (qualitativa i quantitativa) dels aprenentatges dels estudiants y la reducció significativa del fracàs escolar (actualment al voltant del 30% al final de l'ESO).

O1. Avaluar el seu potencial de renovació de les metodologies didàctiques habituals del professorat cap a plantejaments centrats en l'alumne, socioconstructivistes i multiculturals, tractament sistemàtic de la diversitat, etc.

H1.1. La pissarra digital consisteix en un sistema tecnològic fàcil d'utilitzar per a TOTS els professors (davant de la gestió més complexa que exigeix el desenvolupament d'activitats formatives a l'aula informàtica)

H1.2.- Al disposar d'una pissarra digital a l'aula de classe i haver rebut una formació didàctico-tecnològica adequada, el professorat augmenta de manera molt significativa els instruments i recursos al seu abast per tal de desenvolupar variades pràctiques docents que consideren l'activitat dels alumnes i el tractament de la diversitat.

H1.3.- TOT el professorat es troba més motivat i disposat a experimentar noves metodologies docents amb l'aplicació de les TIC quan té al seu abast a l'aula les funcionalitats que ofereix la pissarra digital

H1.4.- A partir de la disponibilitat de pissarres digitals en els centres, es creen dinàmiques de formació, autoformació i ajut entre el professorat.

O2. Avaluar les millores que pot promoure en els aprenentatges dels estudiants.

H2.1. La pissarra digital possibilita que les activitats que es desenvolupen a les classes puguin ser més atractives, vistoses i audiovisuals

H2.2.- La pissarra digital facilita als estudiants el seguiment de les explicacions del professorat

H2.3.-Els estudiants, en general, estan més atents, motivats i interessats quan les activitats de classe compten amb el suport de la pissarra digital.

H2.4.- Quan disposen de la pissarra digital a l'aula de classe, els estudiants tenen un paper més actiu, ja que resulta més fàcil la presentació pública dels treballs que realitzen i dels materials digitals d'interès que troben a Internet.

H2.5.- Amb el suport de la pissarra digital, els estudiants comprenen millor els continguts curriculars ja que poden complementar el tradicional estudi sobre el paper imprès amb com la visualització comentada de múltiples materials multimèdia a la pantalla de classe..

H2.6.- Amb la pissarra digital els estudiants poden veure a la classe materials que estan a Internet i que després podran revisar detalladament a casa o a les sales multiús del centre.

H2.7.- A les classes d'informàtica, la pissarra digital facilita als estudiants la repetició de les accions que realitza el professor quan els hi ensenya a utilitzar algun programa.

H2.8.- Els alumnes que utilitzen sovint la pissarra digital amb els professors assoleixen una formació més sólida i soporten un menor índex de fracàs escolar (text alternatiu?:els alumnes que tenen professors innovadors tenen un menor índex de fracàs escolar) (un altre text alternatiu?: els alumnes que tenen professors que són molt bons professionals tenen un menor índex de fracàs escolar)

O3.Identificar altres avantatges de tot tipus que pot comportar l'ús de la pissarra digital en els processos d'ensenyament i aprenentatge.

H3.1. La pissarra digital suposa una font inesgotable d'informació multimèdia i interactiva disponible de manera immediata a l'aula i que permet aprofitar didàcticament molts materials realitzats pels professors, alumnes i persones alienes al món educatiu

H3.2.- Aquest sistema tecnològic facilita la integració de l'actualitat "mediàtica" i de la cultura audiovisual a les activitats educatives de la classe

H3.3.- La pissarra digital permet consultar i presentar col.lectivament a classe els apunts i treballs realitzats pels professors i pels estudiants.

H3.4.- La pissarra digital possibilita l'ús col.lectiu a classe dels canals telemàtics de comunicació (e-mail, xat, videoconferència...), amb els que es poden establir comunicacions amb altres estudiants, especialistes, centres... de tot el món.

H3.5.- La pissarra digital a l'aula de classe suposa la integració de l'ús de les TIC a les activitats que es realitzen habitualment a classe: buscar i seleccionar informació, realitzar treballs multimèdia i presentar-los públicament als companys...

H3.6.- Professors i alumnes contínuament aprenen coses noves: la pissarra digital permet consultar cada dia a classe notícies d'actualitat i descobrir i compartir nous materials i informacions d'interès

O4.Identificar les circumstàncies (infrastructures, formaicó, organització, recursos...) que s'han de donar per tal que les pissarres digitals siguin ben acceptades per TOT el professorat i facilitin la renovació metodològica i la millora dels aprenentatges dels estudiants..

H4.1. Els professors que disposen de pissarra digital a la seva aula de classe la utilitzen amb més freqüència que els professors que s'han de desplaçar a un altra aula o utilitzen equips portàtils o mòvils.

H4.2.- Quan es disposa de poques pissarres digitals, la màxima utilització (entesa com la implicació del major nombre de professors) s'assoleix quan es disposen els equips en aules específiques de recursos (l'aula de la pissarra digital) o s'adquireixen equips portàtils.

H4.3.- Quan s'imparteix un curs didàctic-tecnològic sobre l'ús de la pissarra digital al professorat, augmenta signiticativament el nombre de professors usuaris d'aquest sistema.

H4.4.- Quan es faciliten al professorat recursos relacionats amb la seva assignatura que es poden utilitzar amb la pissarra digital, augmenta signiticativament el nombre de professors usuaris d'aquest sistema.

O5. Definir els coneixements didàctics-tecnològics que necessita tot professor usuari de la pissarra digital.

O6.- Identificar possibles problemàtiques derivades de la implantació d'aquest sistema i les solucions més adequades.

O7.- Identificar bones pràctiques docents en l'ús de la pissarra digital que siguin fàcilment transferibles.

O8.- Avaluar si les aportacions de la pissarra digital als processos d'ensenyament i aprenentatge justifiquen l'inversió necessària.

O9.- Promoure l'aprofitament didàctic de les pàgines web d'interès educatiu

 

 

:: Àmbit territorial i nivells educatius. La mostra de centres

 

L'investigació abarca l'àmbit territorial de l'Estat Espanyol, on s'organitzen "observatoris" a les Comunitats Autònomes que donen suport a la iniciativa. A Catalunya la recerca compta amb el recolzament del Departament d'Ensenyament.

Es preveu completar aquesta informació amb dades de centres d'altres països (Argentina, Chile, México...), que podran participar a l'estudi mitjançant els canals telemàtics.

L'estudi contempla tots els nivells i contextos educatius, amb especial èmfasi en els nivells de l'ensenyament obligatori. Es consideraran els següents àmbits

- Educació Infantil i Primària
- Educació Secundària Obligatòria (ESO)
- Batxillerat
- Formació Professional i Formació en/per a l' Empresa
- Universitat
- Altres Ensenyament d'Adults, Entorns d' Animación Sociocultural...

La mostra de centres participants. A través de les Conselleries d'Educació, i també per altres canals, contactem amb centres de diverses característiques (nombre d'alumnes, nivells educatius, titularitat pública/privada, entorns urbà/rural, tradició innovadora de la plantilla docent...) que ja disposin de "pissarres digitals" a algunes de les seves aules. Es contemplen tres tipus de centres docents:

- CENTRES-3: centres amb unes 3 pissarres digitals (situades a les aules de classe, aules de recursos, sales multiús...)
- CENTRES-6:
centres amb més de 3 pissarres digitals.
- UNIVERSITATS

A més a més també comptem amb la participació de professors que utilitzen la pissarra digital en centres on només disposen d'un o dos videoprojectors

 

:: Metodologia

 

Tots els centres i professors que participin a la investigació rebran una adequada formació tècnica i didàctica, assessorament permanent on-line i materials curriculars de suport. A través de seminaris quatrimestrals i d'un espai telemàtic de comunitat virtual es farà un seguiment de les activitats que es realitzin a cada centre i es demanarà als professors i als estudiants la informació necessària per a l'estudi.

Per a la recollida de la informació s'utilitzaran una multivarietat de tècniques qualitatives i quantitatives: qüestionaris, entrevistes, observació directa...

 

:: Recursos personals: persones implicades

 

A més a més del professorat usuari de la pissarra digital a l'aula hi ha altres persones implicades en tasques de coordinació i seguiment:

- El professorat que utilitzi a l'aula la pissarra digital amb els seus alumnes. A més a més dels professors que participin a la recerca com a integrants d'un centre-3 o un centre-6 adherit a la recerca, es contempla la participació de professors a "títol personal".

- El coordinador de centre. Cada un dels centres que participin a l'estudi amb més de dos equiops de pissarra digital tindrà un coordinador que serà l'interlocutor del centre amb el coordinador territorial.

- L'assessor de centre. Serà un investigador del grup DiM-UAB que proporcionarà (a petició del coordinador de centre o dels propis professors usuaris de la pissarra digital) assessorament tècnic i didàctic sobre la pissarra digital.

- El coordinador territorial de la recerca a cada Comunitat Autònoma, que estarà en contacte amb el director de la recerca i amb el coordinador de cada centre docent que participi a l'estudi.

 

 

:: Serveis que s'ofereixen als centres participants

 

Des del Grup DiM-UAB s'oferiran els següents serveis als centres que col.laborin en aquest estudi:

- Orientaciones para la formación técnico-didáctica del profesorado- Orientacions per a la formació tècnica i didàctica del professorat de cada centre dirigides al coneixement d'aquest sistema tecnològic i el seu possible aprofitament didàctic. Amb la finalitat de recolzar les actuacions formatives al professorat que utilitzi la pissarra digital a l'aula, s'ha dissenyat un model de minicurs introductori de 2/3 hores (per a impartir en una tarda ). El contingut d'aquesta formació inicial inclou:

- Presentació del sistema de la pissarra digital y de les seves possibilitats generals.

- Aspectes tècnics: connexió i desconnexió, navegació a través d'Internet, captura d'imatges i documents, impressió... També es comentarà la "guia tècnica" sobre l'instal.lació i l'ús de la pissarra digital.

- Propostes didàctiques concretes, recollides en una guia propostes didàctiques per a l'ús de la pissarra digital a l'aula.

- Enllaços d'interès. Per a cada assignatura i nivell educatiu es proporcionarà un llistat d'enllaços amb una selecció de pàgines web i altres recursos multimèdia d'interès per a cada assignatura, que els professors podran completar amb les direccions d'altres pàgines web interessants que vagin descobrint.

L'impartició d'aquest minicurs a cada centre estarà a càrrec d'un dels seus professors o de professorat especialitzat designat pels coordinadors de la recerca. En el cas de Catalunya, en els CENTRES-6 els curs l'imparteix el Grup-DiM-UAB. A més a més, trimestralment es realitzarà un seminari de seguiment de l'experimentació (unes 2 h.) a cada centre. Allí on sigui possible, el curs i els seminaris estaran a càrrec del coordinador territorial o de l'assessor de centre.

- Guia tècnica sobre l'instal.lació i l'ús del sistema de la pissarra digital.

- Guia de propostes didàctiques, bones pràctiques per a l'ús de la pissarra digital, un manual amb exemples senzills i innovadors sobre com utilitzar la pissarra digital amb els alumne.

- Recursos curriculars: llistat d'enllaços web a bones pàgines web relacionades amb cada una de les assignatures i altres materials d'interès curricular. Un llistat bàsic de webs d'alt interès educatiu per a cada assignatura i curs de les etapes d'ensenyament obligatori, que permetrà a cada professor començar a usar la pissarra digital al explicar a classe els temes de la seva assignatura.

Aquests recursos s'estan realitzant amb el patrocini del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB, Edebé Digital i Pedagogía Interactiva.

A més a més s'inclouen referències a altres llistats de webs de interès educatiu com: edu365, CNICE, webs docents i top10 del Grup DiM-UAB...

- Assesorament tècnic i pedagògic continu on-line. Un canal telemàtico (vía e-mail), atès per l'assessor de cada centre, estarà permanentment obert per a possibles consultes del professorat sobre l'ús de la pissarra digital.

- Recursos curriculars: llistat d'enllaços web a bones pàgines web relacionades amb cada una de les assignatures i altres materials d'interès curricular. Un llistat bàsic de webs d'alt interès educatiu per a cada assignatura i curs de les etapes d'ensenyament obligatori, que permetrà a cada professor començar a usar la pissarra digital al explicar a classe els temes de la seva assignatura.

- Comunitat virtual de la pissarra digital, que inclou:

- Portal sobre la pissarra digital, on es poden consultar tot tipus d'informacions, notícies, ofertes i recursos sobre la pissarra digital <http://www.peremarques.net/pdigital/es>

- Llista telemàtica d'usuaris de la pissarra digital, que permetconèixer tot el professorat que col.labora en aquest estudi i intercanviar experiències i materials.

- Pannell de webs de provat interès educatiu, recomanats pels professors desprès d'utilitzar-los a clase.

- Pannell d'experiències: relats sobre bones pràctiques realitzades a les aules amb la pissarra digital

- Promoure i assessorar grups de treball col.laboratiu. Proposar als Centres de Professors i Recursos (CPRs) i al Grup DiM-UAB la creació de grups de treball entre professorat de diversos centres, que es plantegin com objectius:

- Transformar materials didàctics tradicionals (apunts, exercicis...) a materials web.

- Desenvolupar noves activitats col.laboratives entre alumnes i professors de diversos centres (revistes escolars, xat, tallers,...).

- Investigar noves metodologies didàctiques a partir de l'ús de la pissarra digital.

- Organització d'una Jornada Estatal de professorat usuari de la pissarra digital al 2005. Punt presencial de trobada i d'intercanvi d'experiències entre els professors que utilitzin aquesta nova tecnologia.

 

:: Compromisos dels participants

 

Els professors dels centres que participin en aquesta experiència accepten els següents compromisos:

- Realitzar cada mes unes 8 sessions de classe amb el suport de la pissarra digital i anotar cada sessió al full resum dactivitats.

- Mantenir periòdics contactes on-line amb la coordinació territorial de l'experiència, o amb l'assessor que s'assigni al centre.

- Assistir als seminaris trimestrals, aportant l' informe global i els full resum de les activitats realitzades, i proporcionar altra informació que consideri rellevant sobre l'ús de la pissarra digital.

- Cada centre designarà una persona com a coordinadora de l'experimentació de la pissarra digital en el centre.

Els professors que participin en la recerca a "títol personal" només es comprometen a realitzar les sessions de classe amb la pissarra digital i trametre periodicament l' informe global, els full resum de les activitats realitzades i altra informació que consideri rellevant.

 

Els coordinadors dels centres que participin en aquesta investigació acepten els següents compromisos:

- Actuar com interlocutors de la coordinació territorial i de la direcció de la investigació, i mantenir periódics contactes amb ells..

- Impulsar l'ús de les pissarres digitals en els centres.

- Assessorar el professorat dels centres en l'ús de les pissarres digitals (aspectes tècnics i didàctics)

- Col.laborar en l'obtenció de tota la informació necessaria per a la investigació: QÜESTIONARIS-PD, entrevistes... Si ho desitgen, els coordinadors de centre podran realitzar en eñ seu centre investigacions complementèries.

 

 

:: Instruments per a la recollida d'informació

 

La recollida d'informació per a la investigació es realitzarà en diversos entorns i amb múltiples instruments:

- Presencial: entrevistes a professors i estudiants, observació de sessions de classe...

- No presencial: informes globals, fulls resum de les activitats realitzades a classe, qüestionaris...

- El full-resum d'activitats. Permet reunir en un únic document els informes de 5 sesions de classe realitzades amb el suport de la pissarra digital. (Veure el full-resum exemple d'Àngels Rafael Chueca.)

  full resum de les activitats.doc

  Exemple de full-resum d'activitats.doc

- L' informe global de les activitats realitzades per cada professor al llarg d'un quatrimestre. (Veure l'informe global exemple d'Àngels Rafael Chueca.)

 informe global. doc

  Exemple d'informe global.doc

- Els qüestionaris-PD. Permetran recopilar informació rellevant (de professors i d'estudiants) per a la verificació de les hipòtesis de la investigació. (pendents d'elaboració). S'aplicaràal final de la fase d'experimentació de la investigació

 

 

:: Fase d'estudis previs i contactes (2001-2003)

 

En el bienni 2001-2003 s'han realitzat els següents treballs.

-Estudi inicial sobre l'ús de la pissarra digital a l'aula (2001-2002).. S'ha realitzat una revisió bibliogràfica, i també s'ha contactat amb professors, alumnes, pares i gestors de centres docents que disposen d'aquest sistema tecnològic en alguna de les seves aules, per tal de conèixer la seva opinió al respecte:

- Com utilitzen la pissarra digital a l'aula?
- Quins són els seus punts forts i els seus punts febles?
- Quins canvis propicia en l'actuació docent?
- En quina mesura augmenta la motivació dels estudiants?
- De quina manera milloren els aprenentatges dels estudiants?
- Quina és la millor distribució a l'aula de classe dels elements del sistema?
- Quina formació didàctica i tecnològica necessita el professorat?
- Especificació de bones pràctiques associades a la seva utilització.

- Estudi sobre videoprojectors en el mercat. Com el videoprojector és l'element més car del sistema, s'ha realitzat un estudi dels principals proveïdors de projectors electrònics i altres medis alternatius, per tal d'identificar els models i les marques que poden oferir unes prestacions adequades (uns 1700 lúmens...) a un preu ajustat.

- Contactes amb les Conselleries d'Educació. S'han establert contactes amb les Conselleries d'Educació de totes les Comunitats Autònomes del nostre país, amb la finalitat d'informar sobre el projecte i sol.licitar la seva col.laboració: facilitar el contacte amb centres que disposin d'aquesta tecnologia

- Estudi pilot en dos centres-6 de Catalunya (2002-2003). S'ha realitzat un primer estudi sistemàtic sobre les possibilitats pedagògiques de l'utilització de la pissarra digital a l'aula en dos centres que tenen una dotació de 6 pissarres digitals (el CEIP Pere Viver de Terrassa i l'IES Sant Quirze del Vallés), considerant especialment les opinions del professorat i el seu potencial d'innovació pedagògica

 

:: Fase d'experimentació sistemàtica (2003-2005)

 

En el trienni 2003-2005 es desenvoluparà un estudi sistemàtic de les possibilitats de renovació pedagògica que comporta la disponibilitat de pissarres digitals a les aules dels centres docents.

Com a pla marc d'actuació a cada territori en el seus centres docentes no universitaris, es suggereix la següent planificació:

- Primer cuatrimestre 2003-04

- OCTUBRE. Seminari-1. Sessió de formació i planificació de les activitats mínimes pel quatrimestre. Recepció del document "EXPERIÈNCIES PREVIES en l'ús de la pissarra digital"

- Realització de les activitats per part dels professors. Consultes i assessorament on-line.

- DESEMBRE-GENER. Seminari-2 de seguiment: comentaris sobre les activitats realitzades; anàlisi del nivell d'implicació del centre; planificació de les activitats mínimes pel següent trimestre. Recull del primer INFORME GLOBAL-1 i dels FULLS RESUM de les activitats realitzades amb la pissarra digital.

- Segon quatrimestre 2003-04

- Realització de les activitats per part dels professors. Consultes i assessorament on-line.

- MARÇ-ABRIL. Seminari-3 de seguiment: comentaris sobre les activitats realitzades; valoracions del professorat i dels estudiants (comentaris, qüestionaris...); propostes pel proper curs. Recull de l'INFORME GLOBAL-2 de les activitats realitzades amb la pissarra digital..

- Elaboració de la memòria 2003-2004.

- Primer quatrimestre 2004-05

- OCTUBRE. Seminari-4. Sessió de formació i planificació de les activitats mínimes pel quatrimestre. Recepció del document "EXPERIÈNCIES PREVIES en l'ús de la pissarra digital"

- Realització de les activitats per part dels professors. Consultes i assessorament on-line.

- DESEMBRE-GENER. Seminari-5 de seguiment: comentaris sobre les activitats realitzades; anàlisi del nivell d'implicació del centre; planificació de les activitats mínimes pel següent trimestre. Recull del primer INFORME GLOBAL-3 i dels FULLS RESUM de les activitats realitzades amb la pissarra digital.

- Segon quatrimestre 2004-05

- Realització de les activitats per part dels professors. Consultes i assessorament on-line.

- MARÇ-ABRIL. Seminari-6 de seguiment: comentaris sobre les activitats realitzades; valoracions del professorat i dels estudiants (comentaris, qüestionaris...); propostes pel proper curs. Recull de l'INFORME GLOBAL-4 de les activitats realitzades amb la pissarra digital..

- Elaboració de la memòria 2004-2005.

En els primers quatrimestres s'aniran integrant progressivament centres i professors a la investigació, al temps que s'obtenen les primeres dades sobre l'ús de les pissarres digitals.

Els dos darrers quatrimestres seran els més rellevants per a la recerca, ja que es fara el recull sistemàtic de dades de tots els centres i professors col.laboradors.

 

A partir de l'anàlisi dels resultats obtinguts, s'elaboraran unes conclusions que esperem corroborin els plantejaments de partida: la pissarra digital indueix una notable i progressiva renovació pedagògica en les pràctiques docents del profesorado i promou millores significatives en els aprenentatges dels estudiants.

A partir de les conclusions, es redactaran les oportunes recomanacions a les Administracions Educatives i es redactarà un complet manual sobre bones pràctiques per a l'aprofitament didàctic de la pissarra digital a l'aula de classe.

Al final del treball s'organitzarà una Jornada o Congrès on es presentaran públicament els resultados de la recerca i els professors que ho desitgin exposaran comunicacions amb les seves experiències.

Pensem que actualment, quan molts centres docents ja tenen una o més aules d'ordinadors, moltes vegades pot resultar més rentable, des de l'òptica de l'eficàcia i l'eficiència docent, la inversió en "pissarres digitals" que no pas la inversió en més aules d'informàtica.

 

http://www.peremarques.net/pizarra.htm  

Grup de Treball Didàctica i Multimedia    Universitat Autònoma de Barcelona