La pissarra digital
español español    català català  

 

:: La pissarra digital a l'aula de classe: Estudi pilot - primavera 2003 (2/11/03)

 

1. Presentació
2. Formació inicial del professorat
3. Ús de la pissarra digital
4. Comentaris del professorat

Vegeu també: Estudi inicial

 

Estudi dirigit pel Dr. Pere Marquès (UAB) i coordinat a Catalunya per Josep Mª Silva i Mercè Foguet (SGTI, Vallès Occidental)

 

:: Presentació

 

En el marc del pla d'experimentació sistemàtica de l'ús de la pissarra digital a les aules de classe que es desenvoluparà al llarg del bienni 2003-2005, a la primavera de 2003 dos centres de Catalunya (el CEIP Pere Viver de Terrassa i l'IES Sant Quirze del Vallès) van rebre de la SGTI del Departament d'Ensenyament una dotació extraordinària de 6 pissarres digitals i van realitzar un primer estudi pilot sobre les possibilitats pedagògiques de la seva utilització a l'aula, considerant especialment les opinions del professorat i el seu potencial d'innovació pedagògica a les aules i al centre en general.

Infraestructures. Al CEIP es va situar una pissarra digital en un aula de classe de cada un dels tres cicles de Primària, un altra en una classe d'Infantil i les altres dos en aules de recursos. Al IES es va situar una pissarra digital en un aula de classe de cada un dels cursos de l'ESO, un altra en un aula de Batxillerat i la darrera en un aula de recursos.

Professorat. Han col.laborat en aquest estudi els 69 professors que integren els claustres dels dos centres (es pot consultar al relació a http://www.peremarques.net/pdigital/all/comunid2.htm), tot i que només 48 han lliurat els seus fulls-informe sobre les activitats que han realitzat a classe amb la pissarra digital. La direcció dels centres ha desenvolupat les funcions de coordinació de l'experimentació a cada un dels seus centres.

Pla de treball. El pla de treball d'aquest estudi pilot va ser el següent:

- Abril. Es van realitzar dos reunions inicials amb tot el professorat de cada un dels centres: contacte inicial, formació bàsica i planificació de les activitats a realitzar amb el suport de la pissarra digital.

- Maig - juny (5 setmanes). El professorat dels centres va desenvolupar diverses activitats formatives amb els alumnes amb el suport de la pissarra digital. Es tractava de que cada professor dediqués unes 2 sessions setmanals de classe a realitzar activitats a classe utilitzant la pissarra digital i experimentés un mínim de 4 modalitats diferents d'aplicació didàctica. Al llarg d'aquest temps va estar disponible una línia d'assessorament on-line.

- Juny. Es va realitzar un seminari-reunió final a cada un dels centres, on es van recollir els comentaris del professorat sobre les activitats realitzades i sobre les possibilitats d'aquest sistema tecnològic. Posteriorment es va analitzar el nivell d'implicació del centre i es va elaborar un informe de l'estudi.

 

:: Formació inicial del professorat

 

El mes d'abril es va passar una enquesta sobre la formació en TIC del professorat per tal obtenir dades sobre la formació inicial en TIC del professorat dels dos centres.

 Enquesta sobre la formació del professorat.doc

D'un total de 69 professors, van contestar 53 professors, i els resultats vans ser els següents:

 

La pissarra digital a l'aula. Formació inicial del professorat

A nivell personal i/o per preparar la docència utilitzo...

de manera...

usual

esporàdica

mai

- el correu electrònic

30
10
13

- la navegació per Internet

29
22
1

- el processador de texts

42
7
4

- l'editor gràfic

15
15
22

- l'editor de presentacions multimèdia

9
16
28

- l'editor de pàgines web

4
8
39

A nivell docent, amb els alumnes, utilitzo i/o els hi faig utilitzar...

de manera...

usual

esporàdica

mai

- el correu electrònic (alguna tutoria...)

0
10
40

- la navegació per Internet (cercar informació, EDU...)

7
35
9

- el processador de texts

15
22
13

- l'editor gràfic

3
14
35

- l'editor de presentacions multimèdia

1
9
41

- l'editor de pàgines web

1
10
40

- Programes d'exercitació (de tipus Clic...)

11
24
15

- Altres CD/DVD (enciclopèdies, activitats...)

6
30
15

- El projector de vídeo

5
35
12

- Altres(especifiqueu): transparències, sintetizador musical...

2
3
4

Cas d’haver utilitzat el videoprojector el curs anterior, indica la tipologia de les activitats (marqueu amb una X)

- suport a les explicacions del professorat

18

- Presentació d'activitats recursos

21

- suport a exposicions públiques dels estudiants

3

- presentació de treballs fets pels estudiants

10

- suport a debats a classe

3

- treballs al "racó de l’ordinador"

2

- comentaris a classe sobre les noticies dels diaris digitals

3

- comunicacions on-line a classe (xats, e-mail...)

0

- realització de treballs col.laboratius a classe

3

- altres(especifiqueu)

6

 

Es pot comprovar l'ampli domini del processador de textos i de la navegació per Internet (i en menor mesura del correu electrònic) per part del professorat, coneixements que també s'utilitzen després amb els alumnes.

Altres materials que també s'utilitzen amb els alumnes són: vídeos, enciclopèdies en CD i activitats multimèdia del programa Clic.

En canvi, en general el professorat no té gaire preparació per a l'edició de les pàgines web i l'ús dels programes de presentacions multimèdia, malgrat les seves grans possibilitats pedagògiques.

 

:: Ús de la pissarra digital

 

Pel que fa a l'ús de la pissarra digital per part del professorat del CEIP Pere Viver de Terrassa i de l'IES Sant Quirze del Vallés al llarg de les darreres 5 setmanes del curs, les dades recollides a partir dels fulls resum d'activitats que van lliurar 48 professors (dels 69 que composen la plantilla total d'aquests centres) van ser les següents:

 Full resum d'activitats.doc

 

Ús de la pissarra digital. Taula de resultats

CEIP
IES
total
valoració

- professors que han realitzat activitats amb la PD / plantilla total del centre

27/28
21/41
48

- alumnes que hi han participat

2581
3269
5850

- sessions realitzades amb la pissarra digital

110
142
252

- alumnes /sessió

23
23

Infraestructura utilitzada : (marqueu una)

- pissarra digital a la meva aula de classe

27
29
56

- pissarra digital en un altra aula de classe

28
87
115

- aula multiús amb pissarra digital

24
9
33

- pissarra digital a l’aula informàtica

31
17
48

- pissarra digital mòbil

0
0
0

Model d'aplicació didàctica: (marqueu on correspongui)

- suport a les explicacions del professorat

38
72
110
7'6

- presentació d’activitats i recursos

25
22
47
7'75

- suport a exposicions públiques dels estudiants

3
6
9
7'65

- presentació de treballs fets pels estudiants

7
24
31
7'7

- suport a debats a classe

3
3
6
7'05

- treballs amb el racó de l’ordinador

1
4
5
7'9

- comentaris a classe sobre les noticies dels diaris digitals

5
2
7
7'5

- comunicacions on-line a classe (xats, e-mail...)

0
3
3
8

- realització de treballs col.laboratius a classe

28
6
34
7'9

 

Com es veu a la taula, 48 professors s'han desenvolupat 252 activitats formatives amb suport de la pissarra digital, en les que han participat 5860 alumnes.

Models d'utilització. Les principals aplicacions de la pissarra digital han estat: suport a les explicacions del professorat i a la presentació col.lectiva d'activitats i recursos educatius, la presentació de treballs per part dels estudiants i la realització d'activitats col.laboratives.

Infraestructures. S'han utilitzat les pissarres digitals de les aules de classe i també l' aula de recursos específica de la pissarra digital i l'aula informàtica.

Valoracions. Les valoracions del professorat i de l'alumnat sempre han estat altes (per sobre de 7, en una escala de 3 a 9). Generalment la valoració del professorat ha estat igual o una mica superior a la valoració de les activitats per part dels estudiants. Les dades del quadre de resultats s'han obtingut a partir de les mitjanes aritmètiques de les valoracions de professors i alumnes. Les desviacions respecte a les valoracions mitjanes són molt petites.

En general, les valoracions baixes d'alguna activitat estan associades a comentaris en el que es comenten problemes de hardware i de connexió a Internet. Per altra part, alguns dels problemes que es comenten sobre el desenvolupament de les activitats són problemes derivats de l'ús d'una metodologia didàctica inadequada (p.e., no s'han de buscar les webs a la classe, cal dur-les preparades).

Problemàtiques en preparar la taula de resultats

- Alguns professors no sempre han omplert l'apartat de les valoracions numèriques de les activitats. Aleshores, a partir dels seus comentaris s'han estimat les valoracions (7 si els comentaris eren molt bons o inferiors en funció de les seves opinions).

- En algun cas falta la indicació del nombre d'alumnes. Quan ha estat possible s'ha estimat a partir del nombre d'alumnes anotat per altres professors del mateix grup.

- Alguna activitat l'han realitzat conjuntament més d'un professor.

 

:: Comentaris del professorat

 

En el seminari-reunió final que es va desenvolupar en cada centre a finals de juny va intervenir tot el professorat en una roda de paraules on, tots els que havien utilitzat el sistema de la pissarra digital, van manifestar la seva valoració positiva de l'experiència i la seva disposició a utilitzar més intensivament aquest nou recurs el proper curs. A continuació recollim alguns dels comentaris recollits en aquest seminari i també en els fulls resum d'activitats realitzades amb la pissarra digital redactats pel professorat:

 

Avantatges en general

- Els alumnes estan més atents, concentra més els estudiants. Malgrat aquesta opinió majoritària entre el professorat, una professora comenta que en grups de reforç no ha millorat massa la concentració de l'atenció, i un altra apunta que hi ha unes tipologies alumnes que s'interessen més amb la pissarra però no tots.

- S'augmenta la motivació del estudiants (tot i que pot ser degut a l'efecte moda i que després baixi de cop).
- És un bon recurs visual

- La pissarra digital ajuda a que els estudiants estructurin més la informació.

- Facilita metodologies constructivistes: l'alumne té molta informació i ha de treure conclusions

- Estudis comparatius entre 2 grups mostren avantatges (retenció, comprensió...) en el grup on s'utilitza la pissarra digital.

- Tothom aprèn de les aportacions dels alumnes.

Sobre les activitats que es realitzen amb la pissarra digital.

- És un bon suport a les explicacions del professor; el component visual ho facilita.

- Resulta molt àgil per a la correcció col.lectiva d'exercicis (anglès...)

- Va bé per a desenvolupar activitats de lectura col.lectiva, contes interactius.

- Ajuda l'alumnat en les seves exposicions a classe (anglès...); l'alumne és el protagonista que participa més i actua amb iniciativa.

- Va molt bé per algunes activitats musicals: visualitza el pentagrama, editors musicals...

- Facilita l'organització d'activitats més participatives

- En les activitats col.laboratives, els alumnes ràpids es cansen d'esperar el seu torn o que acabin de fer la feina els més lents; pot convenir preparar una fitxa complementària de treball per tal de que estiguin més actius

- La consulta dels diaris digitals a classe és una bona activitat; el cap de setmana els estudiants recullen informació que després presenten el dilluns a classe.

Sobre el seu ús a l'aula informàtica

- Es poden preparar primer a l'aula, activitats que després els alumnes treballaran a l'aula informàtica.

- Va molt bé per a ensenyar a usar programes informàtics.

- Mentre es comenten coses a la pissarra, els alumnes poden prendre apunts amb Word.

- Els alumnes en general prefereixen més treballar directament amb els ordinadors que amb la pissarra digital.

Recursos per a la pissarra digital.

- Proporciona molts recursos a professors i alumnes: és un recurs de recursos (tot i que un professor diu que costa trobar la informació, i altres diuen que calen més recursos)

- A l'EDU365 hi ha molts recursos d'utilitat (però els d'anglès no van tots)

- Metodològicament els alumnes aprenen a usar Internet

- Facilita més el que s'aprofitin recursos de tothom, que es comparteixin recursos: els pares també poden aportar bones adreces d'Internet...

- A més a més d'Internet s'usen CD, vídeos...

Infraestructures

- Cal mantenir una pissarra normal a les aules. La pissarra digital només s'usa a vegades.

- Cal posar cortines per a enfosquir més algunes aules.

- Calen millors ratolins, els actuals tenen poc radi d'acció.

- A vegades hi ha hagut dificultats tècniques: so...

- Internet no sempre ha estat disponible.

- Podria ser millor posar l'ordinador a la taula del professor (ara sovint està en un cantó de l'aula o al final)

- Cal vigilar que es deixen ben tancades les portes de les aules que tenen pissarra digital.

- Cal vigilar que es deixen ben tancades les portes de les aules que tenen pissarra digital.

- A les aules dels petits, cal posar mobiliari adequat.

Aspectes metodològics i organitzatius

- Es contemplen dos modalitats d'ús de la pissarra digital a l'aula: planificat o quan sorgeix en una classe l'oportunitat d'utilitzar-la (i si es té PD és pot fer)

- Cal considerar les problemàtiques que suposa bellugar els alumnes... i es perd temps amb desplaçaments

- L'interès dels alumnes, sobretot els petits, decreix amb el temps. Atenció al cansament dels petits; amb Clic i EDU a Infantil calen activitats curtes..

- Cal que els alumnes no copiïn tot el que surt, han de seleccionar la informació (una professora comenta que a vegades els alumnes, "emocionats", no prenien notes)

- A EE, amb 3 alumnes no fa falta la pissarra digital; ni ha prou amb un ordinador.

- Disposant de pissarra digital a l'aula, al programar el professor ha de concretar més les activitats que desenvoluparà i els recursos que necessitarà.

 

http://www.peremarques.net/pizarra.htm

Grup de Treball Didàctica i Multimedia    Universitat Autònoma de Barcelona